Hizmetkâr Liderlik ve Çalışan Davranışlarındaki Rolü: Kırgızistan’da Bir Alan Araştırması

Yazarlar

  • Kürşad Emrah Yıldırım Anadolu Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, Eskişehir, Türkiye.

Anahtar Kelimeler:

Hizmetkâr Liderlik- Yaratıcılık- Örgütsel Vatandaşlık

Özet

Amaç – Çalışmanın amacı hizmetkâr liderliğin çalışan yaratıcılığı ve örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisini incelemek şeklinde belirlenmiştir. Ayrıca, çalışmada lidere olan güven düzeyinin de mevcut ilişkilerdeki düzenleyici rolü araştırılmıştır. Yöntem – Araştırmanın amacına uygun olarak geçerlilik ve güvenilirliği test edilmiş uygun bir anket ile tesadüfi örneklem yöntemi kullanılarak Kırgızistan’ın Bişkek şehrinde faaliyet gösteren tekstil işletmesi çalışanlardan seçilmiş 378 kişiden veri toplanmıştır. Toplanan veriler uygun yöntemler ile analiz edilmiştir. Bulgular – Araştırma bulguları kurulan hipotezleri destekler nitelikte olup, hizmetkâr liderliğin çalışan yaratıcılığı ve örgütsel vatandaşlık davranışlarını pozitif olarak etkilediği, lidere olan güvenin de bu ilişkilerde düzenleyici role sahip olduğu tespit edilmiştir. Tartışma – Elde edilen sonuçlar ile ileride yapılacak çalışmalar için öneriler sunulabilmesi mümkündür. Farklı ülkelerde veya farklı sektörlerde yapılacak yeni araştırmalardan elde edilecek sonuçlar ile çalışmanın sonuçları karşılaştırılabilir.

İndir

Yayınlanmış

13-06-2021

Nasıl Atıf Yapılır

Yıldırım, K. E. (2021). Hizmetkâr Liderlik ve Çalışan Davranışlarındaki Rolü: Kırgızistan’da Bir Alan Araştırması. İşletme Araştırmaları Dergisi, 11(3), 2242–2256. Geliş tarihi gönderen https://isarder.org/index.php/isarder/article/view/900

Sayı

Bölüm

Makaleler