İlkokul ve Ortaokul Müdür Yardımcılarının Örgütsel Bağlılıklarının Bir Yordayıcısı Olarak Okul Kültürü (Yalova İli Örneği)

Yazarlar

  • Zekai Öztürk Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ankara, Türkiye
  • Sezai Maral Milli Eğitim Bakanlığı Kapaklı Tülay İlgen Ortaokulu Yalova, Türkiye

Anahtar Kelimeler:

Okul Kültürü- Örgütsel Bağlılık- İlkokul ve Ortaokul Müdür Yardımcıları

Özet

Örgütsel bağlılık bireyin çalıştığı kurum ile arasındaki özel yada genel ilişkileri belirleyen ve şekillenmesine olanak sağlayan ayrıca çalışanın kurumundaki sürekliliğini sağlayan davranışlar bütünüdür. Bu çalışmada ilkokul ve ortaokul müdür yardımcılarının örgütsel bağlılık düzeyleri ile okul kültürüne ilişkin algıları arasındaki ilişkileri incelenmiştir. Araştırmanın evreni 2013-2014 yılında Yalova il ve ilçelerindeki 109 ilkokul ve ortaokulda görevli 81 müdür yardımcısı oluşturmaktadır. Tarama türünde bir çalışma olup, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ile Okul Kültürü Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları;duygusal ve normatif bağlılık düzeyleri, devam bağlılığı düzeyine göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Örgütsel bağlılığın açıklayıcı değişkeni olarak örgüt kültürü kullanılarak oluşturulan doğrusal regresyon modelinin ANOVA testi anlamlı bulunmuştur. Modelin belirleme katsayısı 0,326 olarak hesaplanmış, buna göre örgütsel bağlılıktaki değişkenliğin %32,6’sı doğrusal regresyon modeli aracığıyla örgüt kültürü değişkeni tarafından açıklanmaktadır. Yapılan student-t testine göre her iki katsayı anlamlı bulunmuştur. Bu bulgulara göre regresyon doğrusunun tahmini (Örgütsel Bağlılık) = 1,22 + 0,523*(Örgüt Kültürü) olarak elde edilmiştir. Böylece örgüt kültüründeki 1 br artışın, örgütsel bağlılıkta 0,523 br artışa neden olması beklenir.

İndir

Yayınlanmış

13-06-2021

Nasıl Atıf Yapılır

Öztürk, Z., & Maral, S. (2021). İlkokul ve Ortaokul Müdür Yardımcılarının Örgütsel Bağlılıklarının Bir Yordayıcısı Olarak Okul Kültürü (Yalova İli Örneği). İşletme Araştırmaları Dergisi, 7(2), 63–86. Geliş tarihi gönderen https://isarder.org/index.php/isarder/article/view/231

Sayı

Bölüm

Makaleler