İş-Aile Çatışması ve Kurumsal İtibar Algısının İşten Ayrılma Niyetine Etkisi
DOI:
https://doi.org/10.20491/isarder.2025.2039Anahtar Kelimeler:
Kurumsal itibar- İş–aile çatışması- İşten ayrılma niyetiÖzet
Amaç – İşgörenlerin iş ve aile rolleri ile ilgili durumlar, gündelik hayatlarının neredeyse tamamını oluşturmaktadır. Bu rollerin işgörene getirdiği sorumluluk ve beklentilerin eş zamanlı şekillenmektedir. Bu bağlamda ortaya çıkan sorumluluk ve beklentilerin karşılanmaması nedeniyle genellikle işgörenler işi ve ailesi arasında çatışma yaşamaktadır Öte yandan örgütlerin itibarı işgörenin çalışma hayatını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu bilgiler doğrultusunda, işgörenlerin iş-aile çatışması ile kurumsal itibar algılarının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi incelenmektedir.
Yöntem – Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak araştırma modeli ve hipotezleri belirlenmiştir. Araştırmanın evrenini Ankara’da hizmet ana sektöründe faaliyet gösteren işletmeler ile kamu örgütlerinde çalışan işgörenler oluşturmaktadır. Araştırmada nicel veri toplama aracı olarak anket tekniği tercih edilmiştir. Çalışma kapsamda elde edilen veriler SPSS paket programına aktarılarak analiz edilmiştir.
Bulgular – İş-aile çatışmasının ve kurumsal itibar algısının çalışanların işten ayrılma niyeti üzerindeki etkilerinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. İş-aile çatışmasının, işten ayrılma niyeti değişkenindeki toplam varyansın %14,6’sını açıkladığı (R²=0,146) ve bu etkinin negatif yönlü ve anlamlı olduğu (β=-0,382; p<0,01) tespit edilmiştir. Benzer şekilde, kurumsal itibar algısının da işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinin anlamlı olduğu (F=15,94; p<0.01) ve bu değişkenin varyansın %11,5’ini açıkladığı (R²=0,115) görülmüştür. Kurumsal itibar algısının etkisi de negatif yönlü ve anlamlı bulunmuştur (β=-0,237; p<0.01).
Tartışma – Araştırma sonucunda, iş-aile çatışmasının çalışanların işten ayrılma niyeti üzerinde azaltıcı bir etkisi olduğu, kurumsal itibar algısının ise işten ayrılma niyetini azaltıcı yönde etkilediği belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, kurumsal itibarın işgörenlerin örgütte kalma yönündeki eğilimlerini artıran bir unsur olduğunu ortaya koymuştur.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans

Bu çalışma Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.