İstanbul’da Bulunan Göçmenlerin Örgütsel Dışlanmışlıkları Üzerine Bir Araştırma: Esenyurt İlçesi Örneği
DOI:
https://doi.org/10.20491/isarder.2025.2055Anahtar Kelimeler:
Göçmenlik- Dışlanma- Organizasyon- Nitel AraştırmaÖzet
Amaç - Bu araştırma, İstanbul'da ikamet eden farklı etnik kökenlerden gelen göçmenlerin karşılaştıkları örgütsel dışlanma deneyimlerini incelemekte ve özellikle bu deneyimlerin zaman içinde nasıl gelişip değiştiğine ve duygusal boyutlarına odaklanmaktadır. Bu çalışma, zorlu bir süreçten geçen göçmenlerin sesini duyurmayı ve yaşadıkları deneyimlerin evrenselliğini ve yaygınlığını vurgulamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, farklı göçmen gruplarının yaşadığı olumsuz ve olumlu duyguları tespit ederek, bu deneyimlerin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmakta ve yerel halkın göçmenlere yönelik algılarını değerlendirmektedir. Bu çalışmanın, örgütsel dışlanma ve göçmenlerin duygusal deneyimleri üzerine mevcut alanyazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Yöntem - Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenemonojik desen kullanılmıştır. İstanbul ili Esenyurt ilçesinde 14 göçmen ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve katılımcıların göç deneyimleri, toplum tarafından nasıl algılandıkları, Türkiye'de olma duyguları ve gelecek planları içerik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir.
Bulgular - Araştırmanın bulguları, göçmenler için göç etmenin temel sebeplerinin savaş, ekonomik zorluklar, özgürlük ve inanç olduğunu göstermiştir. Göçmenler, yeni bir kültüre ve topluma uyum sağlamada zorluklarla karşılaşmış ve iş ortamında, sosyal ortamda ve yasal ortamda dışlanma ve ayrımcılık yaşadıkları belirlenmiştir. Buna karşın, bazı katılımcılar Türkiye'de misafirperverlik ve güven duygusu da hissetmiştir. Gelecek planları açısından, bazı katılımcılar ülkelerine geri dönmeyi arzularken, bazıları Türkiye'de aileleri ve yeni hayatları nedeniyle kalmayı tercih etmektedir.
Tartışma - Bu araştırma, göçmenlerin yaşadığı zorluklara ve dışlanma deneyimlerine ışık tutmaktadır. Ayrıca, göçmenlerin topluma entegrasyon sürecini destekleyecek politika ve uygulamalara duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans

Bu çalışma Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License ile lisanslanmıştır.