Demokrasi ve Finansal İstikrar: G 7 Ülkelerinde Banka Performansı Üzerine Ekonomik ve Politik Risklerin Etkisi

Yazarlar

  • Naciye HATTATİOĞLU Kayseri Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İşletme Bölümü, Kayseri, Türkiye
  • Derviş BOZTOSUN Kayseri Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Kayseri, Türkiye

DOI:

https://doi.org/10.20491/isarder.2025.2060

Anahtar Kelimeler:

Demokrasi- Bankacılık Riski- Banka Performansı- Panel Veri- G7 Ülkeler

Özet

Amaç – Bu çalışma, G7 ülkeleri örnekleminde 2013–2023 dönemine ait panel verileri kullanarak, demokrasi düzeyi ile banka riski ve banka performansı arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır.
Yöntem – Ampirik analizlerde ADF-Fisher panel birim kök testi, Pedroni eşbütünleşme testi, FMOLS, Panel Least Squares (PLS) ve Panel ARDL modelleri kullanılmıştır. Veriler ikincil veri kaynaklarından sağlanmıştır.
Bulgular – Demokrasi düzeyinin banka performansı üzerinde uzun vadede pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Bankacılık riskinin ise kısa vadede performans üzerinde negatif etkileri vardır. Ülke bazlı analizlerde, demokratik kurumların etkisinin ülkeler arasında farklılık gösterdiği, bazı ülkelerde kısa vadeli demokratik değişimlerin geçici belirsizlikler olduğu gözlemlenmiştir.
Tartışma – Bulgular, demokratik kurumların finansal sektördeki düzenleyici ve şeffaflık sağlayan yapılarının banka performansını desteklediğini ortaya koymuştur. Ülke bazlı analizlerde ise demokratik kurumların etkisi farklılık göstermiş, bazı ülkelerde kısa vadeli belirsizlikler olduğu gözlemlenmiştir. Çalışma, literatürde ilk kez G7 ülkeleri bağlamında bu ilişkiyi çoklu panel veri yöntemleriyle kapsamlı biçimde ele alarak, demokrasi ile finansal performans arasındaki yapısal bağlantıları hem teorik hem de ampirik düzeyde ortaya koymakta ve politika yapıcılar için önemli çıkarımlar sunmaktadır.

İndir

Yayınlanmış

01-07-2025

Nasıl Atıf Yapılır

HATTATİOĞLU, N., & BOZTOSUN, D. (2025). Demokrasi ve Finansal İstikrar: G 7 Ülkelerinde Banka Performansı Üzerine Ekonomik ve Politik Risklerin Etkisi. İşletme Araştırmaları Dergisi, 17(2), 1698–1712. https://doi.org/10.20491/isarder.2025.2060

Sayı

Bölüm

Makaleler